Ortodonti dişlerdeki çapraşıklıkların ve düzensizliklerin, çene ve yüz gelişimindeki sapmaların teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen, ortodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimleri tarafından icra edilen diş hekimliği dalıdır.
Sağlıklı oklüzyonda (diş kapanışı), gülme, çiğneme, konuşma gibi faaliyetler daha ideal gerçekleştirilebilirken, dişlerdeki çapraşıklıklar ve oklüzyonda meydana gelen bozulmalar bireyde fonksiyon bozukluklarına, dişlerde aşınmalara, diş çürüklerine, eklem problemlerine, diş ve çevresinde yer alan destek kemik dokunun hasar görmesine sebep olabilmektedir.
Ortodontik tedavinin amacı, dişler ve çeneler arası ilişkileri düzelterek bireye iyi bir ısırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonu sağlamak ve ideal bir diş, çene ve yüz estetiği elde etmektir. Bu amaçla, ortodontik tedavide teller, braketler ve çeşitli ortodontik aygıtlar kullanılmaktadır.
Dişlerin malpozisyonları, büyüme ve gelişim, fonksiyonel anomaliler ve tedavileri, sabit tedaviler, çene darlıkları, ağızda eksik veya fazla bulunan dişler ortodontinin ilgi alanlarıdır. Aynı zamanda farklı diş hekimliği ve tıp branşlarıyla ortak çalışmayı gerektiren ortognatik cerrahi uygulamaları, baş yüz bölgesini ilgilendiren doğumsal anomaliler, sendromlar ve dudak damak yarıkları ile de ağırlıklı olarak ortodonti anabilim dalı ilgilenmektedir.
Ortodonti ile ilgili dersler lisans eğitim sırasında 3. Sınıflara teorik olarak, 4. sınıflara hem teorik hem klinik uygulamalar ve 5. sınıflara klinik uygulamalar şeklinde verilmektedir.
Minimum 4 yıl sürecek olan doktora ve uzmanlık eğitiminde ise klinik uygulama olarak çocuk ve erişkin hastalara teşhis ve tedavi hizmetleri verilmekte ve bununla birlikte öğrenciler bilimsel araştırmalarda da etkin olarak yer almaktadırlar.
Prof. Dr. Serap ÇETİNER
Anabilim Dalı Başkanı