Endodonti Anabilim Dalımızda, 2., 3., 4., sınıflara teorik ve klinik uygulamalar ile yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. 2.inci ve 3.üncü sınıf öğrencilerine teorik derslerin yanında fantom laboratuvarında çekilmiş insan dişleri üzerinde pratik uygulamalar yaptırılmaktadır.
Teorik ve klinik olarak kanal morfolojisi ve giriş kaviteleri, endodontide kullanılan cihazların çalışma ve bakım prensipleri, pulpa ve periapikal dokular, endodontik mikrobiyoloji, anemnez ve muayene, pulpa ve periapikal hastalıklar, endodontik izolasyon, çalışma boyu tespiti, endo-perio lezyonlar ve tedavileri, kanal şekillendirme yöntemleri , endodontik komplikasyonlar, irrigasyon ve aktivasyon yöntemleri, kök kanalı dezenfeksiyon yöntemleri ve kök kanal medikasyonu, kök kanallarının şekillendirilmesi ve doldurulması, diş anomalileri ve endodontik yaklaşımlar, vital pulpa tedavileri, kuafaj ve amputasyon tedavileri, devital beyazlatma , pulpanın restoratif maddelere karşı reaksiyonu ve pulpa enflamasyonu, kök rezorpsiyonları, endodontide acil durumlar, çatlak ve kırık teşhis ve tedavileri, endomotor ve ni-ti eğe kullanımı, kök kanal dolgularının yenilenmesi, endodontik cerrahi, geriatrik endodonti, post ve endokron uygulamaları, antibiyotik kullanımı , profilaksi , ağrı kesici kullanımı, endodontik radyografi, endodontik anestezi, endodontide başarı ve başarısızlığın değerlendirilmesi gibi çeşitli konularda eğitim verilmektedir.
Endodonti hastaları, diğer bölümlere gelen hastalardan farklı olarak acil müdahaleye en çok ihtiyacı olan ağrılı hasta gruplarından biridir. Ağrı, şişlik ya da dişi kullanamama gibi birtakım sebepler endodontik acil müdahale gerektirmektedir. Ağrı şikâyeti ile gelen hastalar ilk olarak ağız içi muayene aşamasından (oral diagnoz ve radyoloji) geçmekte gereken radyografiler çekilerek yaşanan endodontik problem için ön teşhis konmaktadır ve hasta endodonti bölümüne yönlendirilmektedir. Endodonti bölümünde özellikle, dişlerin iç yapılarını oluşturan ve “pulpa dokusu” tarafından doldurulan boşluğun tedavi edilmesi (kanal tedavisi) söz konusudur. Endodonti kliniğine gelen hastanın ağrıya sebep olan dişine gereken endodontik tedaviler yapılarak dişin hasta ağzında yıllarca kalması sağlanmaktadır. Kanal tedavisi sonunda, daha önce diş sinirinin kapladığı boşluktan kaynaklanan bakteriyel enfeksiyon veya zararlı ürünlerin çevre dokulara zarar vermemesi ve bu dokuların sağlıklı olarak korunması hedeflenmektedir. Kliniğimizde endodontik tedaviler tek seansta tamamlanabildiği gibi, sorun olan dişin durumuna bağlı olarak 2 ya da 3 seansta da tamamlanabilmektedir.
Prof. Dr. Yaşar Meriç Tunca
Anabilim Dalı Başkanı