Çocuk diş hekimliği, 0-18 yaş arası, bebek, çocuk ve ergenlerin tüm koruyucu işlemler ve tedavi ihtiyaçlarını karşılayan ve bebek ağız sağlığı programlarını yürüten diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır. Pedodonti Anabilim Dalı olarak en önemli hedefimiz doğumdan 18 yaşına kadar olan çocukların ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesidir.Bu bağlamda, öğrencilerimize bilimsel ve güncel eğitimi verirken, çocuk hastalarda bebeklik döneminden başlıyarak koruyucu ve önleyici tedavi ve uygulamaların önemini kavrayan ve koruyucu diş hekimliğini temel alan hekimler olarak yetişmelerini hedefliyoruz.
Anabilim Dalı Kliniklerinde 0-18 yaş arası bebekler, çocuklar ve ergenlerin ağız diş sağlığına yönelik tüm koruyucu ve tedavi edici uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Kliniğe başvuran çocukların ilk ağız ve diş muayeneleri, diş çürüklerinin önlenmesi için koruyucu uygulamalar, tedavi gereksinimi görülen dişlerin tedavi ve restorasyonları, travma sonucu meydana gelen diş yaralanmalarının tedavisi ve takibi uzman çocuk diş hekimleri tarafından yürütülmektedir. Bunların yanı sıra kliniklerimizde, aşırı harabiyet gösteren süt ve sürekli dişlerin restorasyonlarında, strip kuronlar, prefabrike zirkon veya paslanmaz çelik kuronlar kullanılmakta, koruyucu ortodontik uygulamalar yapılmaktadır.r Her yaş grubundaki hastaya ve ebeveynlerine ağız hijyen eğitimi ve motivasyon verilmesinin yanı sıra, diyet analizi yapılmakta ve analiz sonucuna göre bireysel olarak diyet yeniden düzenlenmektedir.
Yapılması gereken tedavilere uyum gösteremeyecek kadar küçük yaşta olan ve/veya davranış yönlendirme teknikleri uygulandığı halde diş ünitinde tedaviye uyum gösteremeyen çocuk hastalar ile, zihinsel ve/veya fiziksel engeli olan hastaların diş tedavileri genel anestezi altında, ameliyathane koşullarında ve çocuk anestezisinde deneyim sahibi bir anestezi uzmanı doktor ve ekibi eşliğinde yürütülmektedir. Genel anestezi altında çocuğun gereksinimi olan tüm koruyucu uygulamalar ile tedavi ve çekim işlemleri yapılmaktadır.Kliniklerimizde tedavi ve koruyucu işlemleri biten her hastamız, daha sonra periyodik kontroller ile düzenli olarak izlenmektedir.
Bireysel olarak belirlenen risk düzeyine göre ayarlanan dönemlerde kontrol muayeneleri yapılmakta, bu muayenelerde belirlenen yeni tedavi gereksinimleri kısa sürede tamamlanabilmektedir. Kontrol muayene seansları aynı zamanda diş çürüğünü önleyici uygulamaların periyodik olarak tekrarlanmasını sağlamaktadır.
Prof. Dr. Serap ÇETİNER
Anabilim Dalı Başkanı